Peruna ja Puu kohtasivat

12.11.2018

Perinteisesti Suomi on elänyt perunasta ja puusta. Peruna kuuluu edelleen perusruokana lautasellemme. Siitä myös kasvava sukupolvemme saa energiaa innovaatioiden luomiseen. Miten puu sitten tähän liittyy? Eräs Hot Potato -asiakkaistamme on Itä-Suomessa oleva Varkauden Puu, jonka pääartikkelina on tuottaa työstettyä puuta esimerkiksi askartelijoille tai taloihin koristelistoiksi. Varkauden Puulla on ainutlaatuinen itse suunniteltu höyläsaha, jonka avulla valmistetaan erimallisia puulistoja. Tuotannosta 80 % myydään ulkomaille, suurimmalta osin Saksaan, Englantiin ja Itävaltaan. Syntyvää jätettä, purua, kierrätetään niin paljon kuin voidaan.

Vaikka yritys jo käyttää CAD/CAM-järjestelmää höylän terien valmistukseen, osa hintojen suunnittelusta suoritetaan yhä nelilaskimella, paperilla ja kynällä. Tässä kohdassa Hot Potato -hanke pääsi mukaan edistämään digitalisointia. Tehtävänä oli siirtää laskeminen kokonaan Excelille ja tuottaa hinnastoja Varkauden Puun asiakkaiden toivomille tuotteille. Koska hinnoittelu oli pelkästään toimitusjohtaja Timo Tenhusen “päässä”, matkasimme paikan päälle ja teimme vaatimusmäärittelyn yhdessä.

Opiskelijalle tämä oli oiva tilaisuus nähdä, miten Exceliä sovelletaan käytännössä. Näin ollen hinnaston automatisointi jätettiin projektista kiinnostuneen opiskelijan tehtäväksi. Muutamien versioiden jälkeen sovellus toimitettiin asiakkaalle. Palaute on ollut positiivista ja Timo totesikin: “Hyvältä näyttää, sovellus laskee oikein.” Sovellus lyhentää hinnaston laatimiseen kuluvaa aikaa ja antaa mahdollisuuden keskittyä muunlaisiin tehtäviin. Hot Potato -projektien hengen mukaisesti pieni ja nopeasti toteutettava projekti sopi erinomaisesti tämänlaatuiseen digitalisointiin.

Teksti ja kuvat: Tapani Ojanperä, Turun AMK