Kuumat perunat kiittävät ja kumartavat

13.05.2019

Hot Potato –hanke päättyi 28.2.2019 ja nyt on aika kiittää ja kumartaa. Matkan varrella kahden vuoden aikana pääsimme puoleen Suomen maakunnista tutustumaan 50 yrityksen kuumiin perunoihin. Ja toden totta, kuumia perunoita löytyi, jos jonkinmoisia!

Nopean kokeilukulttuuri oli haaste – niin meillä korkeakoulujen edustajina kuin yrityksillekin. Tavoitteena oli innostaa ja motivoida yritysten henkilöstö ja johto yhteistoiminnallista kokeilukulttuuria hyödyntävään pitkäjänteiseen systemaattiseen ja mielekkäällä tavalla kohdennettuun kehitystyöhön. Nopeiden kokeilujen keihäänkärkinä olivat digitalisaatio, pelillistäminen ja tietojohtaminen, joita sovitettiin asiakasrajapintaan, sisäisiin prosesseihin ja johtamiskäytäntöihin. Tästä on Hot Potatossa kyse: nopeat kokeilut syöttävät hitaat toimijat kokemukselliseen kehitystoimintaan, jossa digitalisaation ja tietotekniikan hyvät puolet ovat hallitusti läsnä.

Tämä on myös se ajattelu ja työkalu mikro- ja pk-yrityksille: valitse intuitiolla tai kylmillä faktoilla alla olevasta salkusta sinun mielestäsi tärkein asia nopeaan kokeiluun. Ja sitten ryhdy tuumasta toimeen! Todennäköisesti olet valinnut tärkeän kohteen ja nopean kokeilun jälkeen sinulla on paljon enemmän tietoa itse asiasta jatkotoimien päätöksentekoa varten. Näin yksinkertaista se on. Salkku sisältää myös yksityiskohtaisemmat ohjeet kokeilun kumppaneille eli nopean kokeilun toteuttajille (esim. korkeakoulut).

Matkan päätteeksi emme voi sanoa muuta kuin wau! Suomen muotoisen pilven alla yritysten toiminnan ytimessä kasvaa mahtavaa osaamista, kehitystarinoita ja tuloksia. Paperiton toimisto, yrittäjän ensimmäinen kesäloma 10 vuoteen, laskutus sujuvaksi, yrittäjän arki mukavammaksi, hinnoittelun digitalisointi, tässä muutaman kuuman perunan teema. Melko useassa tarinassa valittu Kuuma Peruna toimi ponnistuskivenä laajempaan kehitystoimintaan. Yritykset ja yrittäjät suorastaan puhkuivat intoa jatkaa kehitystyötä uusien kellarin mukuloiden kanssa.

Kokosimme 50 Kuuman Perunan pilottien perusteella tuottavuuden ja hyvinvoinnin nopean pilotoinnin kehityssalkun. Näitä tuloksia voitte hyödyntää oman toimintanne arviointiin ja kehittämiseen sekä kehitystyön johtamiseen.

Matkan päätteeksi haluamme kiittää kaikkia osallistuneita yrityksiä: kiitos, että olitte mukanamme matkalla avaamassa perunakellarin ovia, kantamassa valoa itujen ja ideoiden päälle ja huolehtimassa kuumien perunoiden kasvusta!

Samalla kun Hot Potato –hanke päättyy, me Turun ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto jatkamme yrityskohtaista kehitystyötä yhdessä yritysten kanssa. Tämä on siis samalla avoin kutsu: lähde mukaan suunnittelemaan yrityksenne seuraava Kuuma Peruna?

Marika Säisä
Turun ammattikorkeakoulu
044 907 2080
marika.saisa@turkuamk.fi

Antti Tuomisto
Turun yliopisto
040 737 1533
antti.tuomisto@utu.fi